Kompostují už i restaurace

dřevěný vermikompostér

Již brzy budete moci při rozhodování, který podnik navštívíte, přihlédnout také k tomu, zda se chová environmentálně zodpovědně, a svědomitě třídí a kompostuje svůj bioodpad. Napomůže vám k tomu nálepka „Kompostujeme“, kterou dnes čestně udělila KOKOZA zdravému fastfoodu Famagusta.

Důsledným tříděním odpadu lze snížit jeho množství na minimum, a to s sebou nese pro podniky, kromě jiného, i finanční úspory. Své o tom ví majitel zmíněného zdravého fastfoodu Famagusta, který se díky KOKOZA jako první do procesu kompostování restaurací zapojil. Dnes jsme celý koncept naší spolupráce představily na tiskové konferenci přímo ve Famagusta.

Kromě jiného jsme také novinářům představily první české dřevěné vermikompostéry, které pro nás navrhl designer Martin Žampach. Oficiálně půjdou do prodeje od září 2012.

Více více informací najdete v tiskové zprávě, kterou KOKOZA při této příležitosti vydala.

Celé znění tiskové zprávy:

Praha 18. 7. 2012 – Na pole posuzování kvality restaurací a kaváren vstupuje nový hráč! Již brzy budete moci při rozhodování, který podnik navštívíte, přihlédnout také k tomu, zda se chová environmentálně zodpovědně, a svědomitě třídí a kompostuje svůj bioodpad. Napomůže vám k tomu nálepka „Kompostujeme“, kterou plánuje udělovat společensky prospěšný podnik KOKOZA.

Důsledným tříděním odpadu lze snížit jeho množství na minimum, a to s sebou nese pro podniky, kromě jiného, i jisté finanční úspory. Své o tom ví majitel zdravého fastfoodu Famagusta, který se díky KOKOZA jako první do procesu kompostování restaurací zapojil.

V nabídce máme hodně čerstvé zeleniny, a proto vytváříme také hodně rostlinného odpadu z kuchyně, který nám bylo líto vyhazovat, “ vysvětluje zakladatel Famagusty Jakub Hnidák důvody proč se rozhodli začít kompostovat rostlinný odpad z kuchyně.

KOKOZA pomohla zdravému fastfoodu s procesem kompostování od úplného začátku. „Prakticky jsme nevěděli, do čeho jdeme, dnes jsme hrdí na to, že jsme jako první získali označení kvality „Kompostujeme“, a že se našim žížalám skvěle daří,“řekl Jakub. „Na celý proces kompostování pravidelně dohlížíme a chodíme kontrolovat stav vermikompostéru. Naší spolupráci vnímáme jako pilotní projekt, na jehož základě připravujeme ucelený program pro restaurace, kavárny nebo čajovny, které chtějí stejně jako Famagusta začít kompostovat vlastní odpad,“ doplnila Lucie Lankašová, jedna ze zakladatelek KOKOZA.

Druhá ze zakladatelek společensky prospěšného podniku KOKOZA, Kristina Řešátková upozorňuje na to, že: „kompostování je snadnější, než se na první pohled zdá. Do restaurací, ale i bytů je ideální vermikompostování, kde ve zpracování bioopadu pomáhají žížaly. Tento proces v žádném případě nezapáchá a žížaly z něj nikam neutíkají. Speciální kompostér je možné umístit v zázemí restaurace, na balkoně, terase nebo přímo v bytě.“

Kompostování se nyní šíří jako nový trend především v domácnostech. Lidé si stále častěji uvědomují důležitost třídění bioodpadu a chtějí se na něm aktivně podílet. Až 40 % domácího odpadu tvoří bioodpad, který lze dále zpracovávat. Ti, kteří se rozhodnou kompostovat doma, získávají skvělé hnojivo pro pokojové i další rostliny.

Protože na trhu chyběl český výrobek, KOKOZA se rozhodla ve spolupráci s designerem Martinem Žampachem uvést na trh české dřevěné vermikompostéry pro využití v domácnosti. „U vermikompostérů, které jsem pro KOKOZA navrhl, kladu hlavní důraz na funkčnost, ale ani estetická stránka zde nezůstává pozadu. Na trh budou oficiálně uvedeny v září, v současné době je možné si vermikompostéry objednat přes webový formulář a první zájemci již tuto možnost využili, “ říká s úsměvem Martin Žampach.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

KOKOZA, o. p. s.

Společensky prospěšný podnik, který propaguje kompostování a pěstování ve městě, chce zaměstnávat osoby se znevýhodněním a zapojovat aktivní seniory, to vše ve spolupráci s místní komunitou. V roce 2012 ve spolupráci s KC Zahrada provozuje komunitní zahradu na pražském Jižním Městě. V příštím roce se chystá otevřít malou komunitní kompostárnu, kam si zájemci budou moci nechat svůj bioodpad svézt. Zároveň se snaží o to, aby se o možnosti kompostovat a pěstovat ve městě dozvědělo co nejvíce lidí.

Famagusta

Letos na podzim oslaví dva roky od otevření, za tu dobu si ji oblíbili nejen studenti, kteří jsou velmi častými návštěvníky, ale také všichni ostatní milovníci dobrého jídla za rozumnou cenu. Hlavním tahákem je wrap plný jasmínové rýže, grilované zeleniny, kuřecího masa, doplněný o čerstvou salsu nebo lehce pikantní fazole se zakysanou smetanou. Nedávno Famagusta začala také pěstovat vlastní bylinky a z nich například vyrábět domácí pesto. Díky spolupráci s KOKOZA se tak okamžitě našlo uplatnění pro hnojivo vznikající kompostováním.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků