Jak se žije v městské zahradě Himmelbeet v Berlíně?

„Léto končí, ale to nevadí, jedeme na výlet! Těším se, až budu poznávat Berlín,” řekla si naše Jana a vyrazila na výlet. Co všechno v Berlíně poznala? Třeba komunitní zahradu Himmelbeet.

Berlín je městem, které láká a baví spoustu lidí ne kvůli tomu, jak vypadá, kde se v zemi nachází, ale kvůli tomu, jak myslí, jak se v něm žije. Je to město otevřené všemu a všem.

A otevřeno měla i jedna z berlínských městských zahrad, zahrada Himmelbeet. Zahrada se nachází ve čtvrti Wedding. A tak, jak v zahradě najdeme různé druhy rostlin, ve Weddingužijí různí lidé a ne vždy vedle sebe žili spokojeně, tak jako je tomu dnes. S tím jakHannah Lisa Linsmaierzačala kultivovat zpustlou plochu na rohu ulic Schulstraße a Ruheplatzstraße,začaly se kultivovat i lidské vztahy. Ve čtvrti klesla kriminalita a vymizely i další problémy spojené se soužitím obyvatel Weddingu. Místní obyvatelé totiž začali společně pěstovat nejen zeleninu a bylinky, ale i přátelství. Nyní je bývalá betonová plochu u Leopoldplatz místem, kde to žije, kde se pěstuje, sklízí, vaří, popíjí a jí, kompostuje a relaxuje. Lidé z okolí zde mají pronajaté záhonky, pytle se zeminou a společně s týmem „zahradníků“ zahrady Himmelbeet sází jedlé rostlinky, pečují o ně a sklízí je. Každý druhý a čtvrtý čtvrtek v měsíci se na zahradě konají taneční večery, středeční odpoledne jsou věnovaná různým aktivitám s dětmi, je zde minigolfové hřiště vyrobené z věcí, které by skončily na skládce, můžete zde relaxovat v pohodlných křesílkách, kterých je na zahradě spousta, a popíjet čerstvé limonády a čaje připravené z bylinek pěstovaných na zahradě. Na zahradě probíhá environmentální výchova pro školy, konají se zde vařící workshopy i svatební obřady.Zahrada Himmelbeet je tak místem, kde je možné strávit příjemné chvíle jak při pěstování a sklízení dobrot, tak při zapojení se do některé z aktivitprobíhajících na zahradě.

A co říct na závěr? Navštivte ji, až budete v Berlíně! Zahrada Himmelbeet je krásným příkladem toho, jak městské zahradničení vylepšuje nejen městský prostor, ale i lidské vztahy!

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků