Příběhy z Jardin de Cocagne

Jak pokračuje moje stáž v Jardin de Cocagne de la Haute Borne? Dostali jsme se do poloviny letního semestru a naše snaha najít zahradníky, kteří prošli touto sociální službou, se zdá být poměrně náročná. Proč tomu tak je?

Zahradníci, kteří touto zahradou prošli, v hodně případech ukončili kontakt s vedením a vydali se vlastní cestou. Zatím se mi podařilo nalézt jednoho z nich: s mladým mužem, kterého, z důvodu mlčenlivosti nebudu jmenovat, se mi podařilo potkat v jeho bytě, na okraji města. Přivítal mne velice příjemně u svých rodičů. Velmi oceňoval práci na zahradě (kterému bych spíše říkala pole), v Jardin de Cocagne de la Haute Borne strávil několik měsíců a dobře si padl do oka i se svými kolegy. Oceňoval pomoc sociální pracovnice, která mu pomáhala s nalezením nové možnosti vzdělání. Po ukončení smlouvy v komunitní zahradě přešel rovnou do kurzu v oboru logistiky. Dnes už pracuje pro firmu, která se zabývá kopírovacími službami. Při našem rozhovoru zmiňoval, že by se rád znovu setkal s ředitelem Jardin de Cocagne de la Haute Borne panem Poillonem a nabídl mu možnost dodávat kopírovací materiály a barvy do tiskárny do zahrady za zvýhodněné ceny.

Sociální pracovnice Jardin de Cocagne de la Haute Borne také bývalému zahradníkovi pomáhala s hledáním bydlení. Z toho ale nakonec sešlo: byty se mu zdály příliš malé a nevyhovující pro život ve dvou. Za několik týdnu se bývalý zahradník stěhuje mimo Lille se svou přítelkyní.

Na zahradě se mu líbila práce v týmu, stěžoval si pouze na drsné a chladně pracovní podmínky v zimních měsících (v té době na zahradě ještě nebylo žádné přístřeší). Podařilo se mu pracovat i s užším týmem Jardin de Cocagne a občas vozil služebním automobilem potřebný materiál. Zmiňoval, že u ostatních zahradníků v týmu to někdy vyvolávalo pocity podřazenosti, sám ale říkal, že tento občasný « post » získal díky svému řidičskému průkazu, kteří ostatní zahradníci neměli.

Zahradnické ateliéry

Zahradník, se kterým se mi podařilo mluvit, velmi oceňoval, že podporovatelé Jardin de Cocagne a odběratelé bio balíčků pravidelně na zahradu dochází. Jardin de Cocagne de la Haute Borne pravidelně organizuje ateliéry zahradničení. Díky těmto ateliérům si lidé mohou uvědomit, kolik práce dá vypěstovat zeleninu a také se mohou seznámit s tím, kdo pro ně bio balíček připravil. Taková setkání podporují soudržnost komunity, stejně tak jako její transparentnost a demokratické fungování.

Sám ředitel Jardin de Cocagne de la Haute Borne, pan Poillion si velmi zakládá na tom, zůstat v kontaktu se zahradníky a čas od času si telefonují, « comment ça ca ». Pan Poillion si za dobu, kterou pro něj pracujeme, postěžoval pouze na « les gensduvoyage » neboli « lidi, na cestě », kteří bydlí v karavanech poblíž zahrady. Občas totiž pár kusů zeleniny uloupí nebo poničí drahé vybavení. Neblahými návštěvníky zahrady jsou také králíci, proti kterým ale Jardin de Cocagne de la Haute Borne bojuje pevným pletivem.

Je vše jen růžové?

Má ale vůbec Jardin de Cocagne de la Haute Borne také nějaké negativní stránky? Jedním z nevýhod těchto zahrad je, že se do pracovní rehabilitace může dostat osoba s jakýmkoli typem znevýhodnění. Může se stát, že se v týmu setká osoba s psychiatrickým onemocněním spolu s imigrantem z Rumunska, který nehovoří francouzsky. Vedení Jardin de Cocagne de la Haute Borne nemá žádné omezení v přijímání osob do pracovní rehabilitace, tzv. přijímají všechny, kteří mají pracovní povolení. Na zahradu se znevýhodněné osoby mohou dostat přes tzv. MissionLocale nebo Pôleemploi: struktury, které se starají o hledání zaměstnání vyloučeným z trhu práce. Na zahradě také pracují ženy a Jardin de Cocagne se stará o to, aby se na všechny osoby nahlíželo stejným způsobem a z hlediska rovných příležitostí. Funguje to ale opravdu v praxi?

Dva zahradníky se mi podařilo kontaktovat telefonicky. Jeden z nich podtrhával právě nerovné zacházení na zahradě: ti, co neměli žádný typ znevýhodnění, pracovali více, než ti, kteří měli určitý druh znevýhodnění a byli pomalejší.

Zahradníci, kteří absolvují pracovní rehabilitaci v Jardin de Cocagne také nezískávají žádný diplom nebo certifikát a práci si mohou hledat v jakémkoli oboru. Což může být ale také jedna z výhod: pracovní rehabilitace na zahradě je dočasné řešení do doby, než si zahradník najde jiné, dlouhodobější zaměstnání.

Pátráme dál

I přes to, že se nám ne všechny zahradníky podaří najít, pokračujeme v naší práci stále dál. Můj kolega Geoffrey se brzy vydá hovořit s bývalým zahradníkem, který žije v jedné ze sociálně vyloučených lokalit nedaleko Lille. Žije v karavanu. Já mám za úkol spokojené zahradníky vyfotit a pomoci tak s PR Jardin de Cocagne de la Haute Borne. 16. dubna 2015 nás čeká závěrečná schůze s úzkým týmem zahrady, kde budeme představovat výsledky našeho sociologického výzkumu. Nepracujeme ale pouze s profesionálním týmem Jardin de Cocagne, naše stáž je také odborně vedená univerzitním tutorem, který nás na konci semestru oznámkuje. V zápalu nadšení bych málem zapomněla, že jsem stále studentem univerzity a nepracuji pro Jardin de Cocagne de la Haute Borne. Studentská léta ale za rok skončí a na stáže budu určitě s nadšením vzpomínat.

Praktické informace z Jardin de Cocagne aneb jak fungují bio balíčky

Malý bio balíček Jardin de Cocagne pro 1-2 osoby stojí 9.75 euro na týden. Standardní balíček stojí 14 euro na týden, rodinný balíček pro 4 a více osob pořídíte za 18 euro.

Kde balíček vyzvednout?

Na zahradě, každý den od 11:30 do 19 hodin. Každé úterý v supermarketu Monop v centru města mezi 12. a 22. hodinou. Každou středu v obchodě Envies od 15 do 20 hodin, nebo v městské části Lomme ve čtvrtek od 13:30 do 18 hodin.

Jak dodej zrušit?

Pokud odběratel bio balíčků odjíždí na prázdniny nebo dovolenou, stačí 3 dny dopředu upozornit tým zahrady.

Co v balíčku najdu?

Obsah balíčků je odběratelům neznámý. Jardin de Cocagne si na tomto principu zakládá a dodává vždy pouze čerstvou, sezónní zeleninu.

Členství

Odběratel balíčků se automaticky stává členem sdružení Solidarité et Iniciative, které Jardin de Cocagne spravuje. Bez tohoto členství nemůže jednotlivec balíčky odebírat. Na rok stojí členství 10 euro.

Jardin de Cocagne de la Haute Borne byla založena v roce 2009. Sdružení má dnes kolem 219 odběratelů bio balíčků, 6 stálých zaměstnanců, kteří se starají o 20 osob v pracovní rehabilitaci.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků