menu
CZ

Všechno co jste chtěli vědět o komunitních zahradách a kompostu a báli jste se zeptat ..

Praha_logologo_eko

Každou sezónu nám v Kokoze vyrostou nové projekty. Letošní sezónu jsme se radovali z exkurzí pro studenty druhých stupňů základních škol a gymnázií. Díky podpoře MHMP mohlo proběhnout skoro dvacet návštěv na komunitních zahradách, rodinných farmách, ve vnitroblocích, KáPéZetkách či tam, kde se kompostuje.

A proto, že už máme opravdové podzimní a sychravé počasí, rádi bychom se s vámi podělili o pár fotek, které nás šupem vrátí do léta. Pěstovat a kompostovat se dá i ve městě a nás to baví čím dál tím víc!

A nebuďte smutní, že jste se nestihli se svou třídou na exkurzi přihlásit. V projektu pokračujeme také v příštím roce a rozšiřujeme nabídku i pro děti na prvním stupni základních škol. Už teď můžete exkurze objednávat na misa@kokoza.cz.

KokozaBezObalu2016Anna_Solcova11 KokozaBezObalu2016Anna_Solcova30

V zahradách ukazujeme studentům 2. stupně pražských ZŠ a víceletých gymnázií, jak je možné vypěstovat si vlastní zeleninu, bylinky a drobné ovoce přímo ve městě a dokonce na pár metrech čtverečních, například ve vyvýšených záhonech.

KokozaBezObalu2016Anna_Solcova49 KokozaBezObalu2016Anna_Solcova70

Těm zvídavým navíc prozradíme, které rostliny se mají rády a naopak. „Papriky nesnesou v jednom květináči rajčata. Ovšem rajčata jsou blázni do bazalky.“

KokozaBezObalu2016Anna_Solcova67 KokozaBezObalu2016Anna_Solcova60

Programy vedou naši lektoři, kteří se postarají o to, aby byl program pro studenty i jejich pedagogy jedno velké dobrodružství.

KokozaBezObalu2016Anna_Solcova19 KokozaBezObalu2016Anna_Solcova16

V nabídce je několik konceptů: Uzavřený cyklus jídla, kompostování, čtverečkové záhonky, pěstování na zahradě i na poli, jak chovat včely ve městě, prohlídka a objevování velkého tajemného sadu, povídání o tradičních i netradičních odrůdách ovoce a poznávání a pěstování květin.

KokozaBezObalu2016Anna_Solcova58 KokozaBezObalu2016Anna_Solcova52

To byste nevěřili, jak studentům spadnou čelisti, když se dozví, že z Prahy je nejlepší med a že bioodpad tvoří v popelnici až 60%. My ale víme, co s tím. „Kompostovat se dá i v bytě, nemusíte mít zahradu. Nesmrdí to, když to umíte.“ Slibujeme studentům a necháme je, aby si sami vyzkoušeli překopat část kompostu. Odhalujeme tajemství vermikompostéru a ti odvážnější si mohou „pochovat“ žížalu.

KokozaBezObalu2016Anna_Solcova54 KokozaBezObalu2016Anna_Solcova55

Naše exkurze prostě není jen suchá přednáška, dokonce často voní bylinkami, květinami nebo čerstvým kompostem. S blížícím se podzimem přijdou na řadu i bylinkové čaje nebo zeleninová polévka. Chceme si to se studenty prostě užít a ukázat jim, co vše je ve městě možné.

KokozaBezObalu2016Anna_Solcova72 KokozaBezObalu2016Anna_Solcova01

Za krásné fotky děkujeme fotografce Aničce Šolcové.

 

Autorem článku je

Podobné články
Gabriela Bártová
14.02.2019

“Vytváříme hodnotu a přátelství z kuchyňského odpadu”. Tak zněl titulek rozhovoru s Tomášem a Eliškou Bramborovými v jednom australském rádiu, a přestože v češtině zní trochu kostrbatě, těžko jde jejich snažení popsat líp. ... Číst dál >

Veronika Makovská
10.08.2012

Rozhodly jsme se zúčastnit se s naším projektem Roku jinak Nadace Vodafone a hledáme obchodního manažera nebo manažerku s nástupem ideálně od ledna 2013. Cílem projektu v rámci Roku jinak je nastavit obchodní strategii ... Číst dál >