menu
CZ

Pod pokličkou kurzu výroby vermikompostéru

Na sklonku ledna se v dílně Z pokoje do pokoje sešlo 36 kbelíků, 13 lidí, 2 nýtovačky, 3 vrtačky a přes 200 macatých žížal. V této sestavě proběhl další vermikompostovací workshop, ze kterého si účastníci odnesli hotové vermikompostéry spolu s žížalami připravenými slupnout první sáček od čaje. A jak to všechno probíhalo?

Jak to začalo

Na začátku bylo dvanáct vermikompostérů prostých lidí náležitě uvítáno a ujištěno o pohostinnosti dílny Z pokoje do pokoje. Bez velkých prodlev se přistoupilo k jádru věci a náš odborník na domácí vermikompostéry začal poodhalovat tajemství výroby. Jelikož je to muž činu, nezdržoval se planým teoretizováním, ale rovnou popsal, jak bude vypadat výsledek. Následovalo živelné rozebírání klíčových součástí vermikompostérů – plastových kbelíků.

IMG_5596IMG_5592IMG_5573

Kbelíky neměly zůstat nedotčené dlouho. Do kbelíku číslo jedna byl odborně vyříznut otvor, který nechal zmizet skoro celé dno. To vzbudilo zvědavost a dále se otázky jenom sypaly. Kromě praktických rad k postupu výroby se protřáslo i komplexní kompostovací know-how. Účastníci se mimo jiné dozvěděli, že: ,,Krmit žížaly jedovatými pokojovými rostlinami nebo citrusy je risk.” Také byli ujištěni: ,,Kdo má doma vermikompostér, nemusí se bát, že nevytáhne paty. Odfrčet totiž může klidně na čtrnáctidenní dovolenou a žížaly na něj doma v klídku počkají.“

IMG_5389IMG_5413

Komu se nelení, tomu se pak doma kompostuje

Konečně nastal čas, aby se všichni pustili do práce.

IMG_5447IMG_5445IMG_5444

Který kbelík vybrat?

IMG_5545 IMG_5542 IMG_5541

Dírky pro žížalí cestování.

IMG_5517IMG_5505

Nýtovačkou jednou na prázdno a podruhé se ozve cvak a nýtek drží.

IMG_5510IMG_5432

Ještě to k sobě pořádně přilepit a je to.

IMG_5555IMG_5559IMG_5557

Všechno dobře dopadlo a dvanáct vermikompostérů si už spokojeně hoví v nových domovech. Nechť jim humus nevyschne a mohou tak šířit svou slávu dál. Chcete si taky jeden vyrobit? Sledujte náš web a facebook, stačí si jen vybrat datum.

Autorem článku je

Podobné články
Gabriela Bártová
14.02.2019

“Vytváříme hodnotu a přátelství z kuchyňského odpadu”. Tak zněl titulek rozhovoru s Tomášem a Eliškou Bramborovými v jednom australském rádiu, a přestože v češtině zní trochu kostrbatě, těžko jde jejich snažení popsat líp. ... Číst dál >

Veronika Makovská
18.11.2013

Komunitní zahrada na Jižním Městě se uložila k zimnímu spánku, který si po úspěšné sezoně zaslouží. Od dubna do konce října se zde potkávalo a pěstovalo asi deset zahradníků. Rok 2013 byl pro zahradu důležitým krokem k ... Číst dál >