Jak jsme hnojili zahradu na Krejcárku

Pokračujeme v prozkoumávání komunitních zahrad, míst pro setkávání, pěstování, kompostování i vzdělávání. Na žižkovské komunitní zahradě Krejcárek jsme to všechno našli. A ještě něco navíc. Ve venkovní kuchyni tu totiž postavili pec na chleba. To aby jim spolu bylo lépe. Čerstvé housky jsou zkrátka dobrota.

komunitní zahrada Krejcárek

IMG_8148

Zahradou nás provedla koordinátorka Eva. A jak to s Krejcárkem bylo? Založila jej obecně prospěšná společnost My.Aktivity ve spolupráci s DDM Ulita. Spousta betonu se na základě návrhů veřejnosti proměnila v zelenou oázu. S projektem pomohl i náš parťák Green decor a se samotnou realizací pak lidé z místní komunity. Když stojíte u vzniku, stane se to místo vaším vlastním projektem. Pěstovat tu můžete v rohu zahrady v menších vyvýšených záhonech a ve zbylém prostoru můžete posedět s přáteli, spočinout s knihou ve stínu vzrostlých stromů, anebo si přijít poslechnout odbornou přednášku.

komunitní zahrada Krejcárek

komunitní zahrada Krejcárek

komunitní zahrada Krejcárek

komunitní zahrada Krejcárek

My jsme spolu přivedli lektorku Ivanu, která se v Green decoru věnuje všemu okolo zahrad (projektování, realizace, údržba i floristika). Nás i místní zahradníky zasvětila nás do tajů nemocí rostlin, roztodivných škůdců a zásad hnojení. Protože každý zahradník, nejen ten městský, se občas vrhá do nerovného boje s rostlinnými neduhy, a tak jsme si představili nejen naše protivníky, ale hlavně si řekli, jak na ně bez chemie. Vždyť hlavně ty naše rostliny v nádobách potřebují větší péči i hnojení.

komunitní zahrada Krejcárek

komunitní zahrada Krejcárek

Jak si tedy vyrobit vlastní hnojiva či postřiky? Je to trocha vaření, louhování, alchymie, ale určitě to chce vyzkoušet. Dostali jsme různé návody, tak se podělíme alespoň o ten nejznámější. Schválně, jestli to uhodnete. Svým intenzivním zápachem odpudí nejednoho nevítaného návštěvníka zahrady. Už víte? Ano, kopřivová jícha, bohatá na dusík i spoustu jiných dobrot pro naše rostliny, která je nejen hnojivem, ale působí i preventivně proti plísním a odpudí mšice. Komu by se ale přeci jen nechtělo čekat na výluhy, může sáhnout po biologicky šetrných přípravcích pro pěstování bez chemie.

komunitní zahrada Krejcárek

Kopřivový postřik:

100g sušených nebo 300g čerstvých kopřiv zalijeme 1l vody, umístíme na stinné místo, občas promícháme a necháme stát 12-24h, pokud chceme bojovat proti hmyzu či plísním (ředíme 1:5 na postřik listů), 10-15 dní, pokud chceme hnojivo (ředíme 1:20 na zalévání).

Projekt je podporován Hlavním městem Praha.

logo HMP

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků