Já, Vermireaktor

Vermikompostér může mít stejně jako zahradní kompostér několik podob. Nejčastěji si nejspíš představíme interiérový vermikompostér typu Urbalive, ale vermikompostovat se dá i ve velkém. Naši přátelé a vědci Ing. Aleš Hanč, Ph.D. (Česká zemědělská univerzita v Praze) a Ing. Petr Plíva, CSc. (Výzkumný ústav zemědělské techniky) vytvořili vícekapacitní vermikompostér určený pro restaurace a kavárny pro zpracování organických zbytků s názvem Vermireaktor. Najdete jej v bistru Chickin, veganském bistru Chutnej Fast Food a ve veganské restauraci Incruenti.

vermireaktor profi chickin

Zdroj fotografie: Chickin

Co je Vermireaktor?

Vermireaktor je zařízení určené ke zpracování bioodpadů. Nevyžaduje žádné připojení k elektřině, svoji práci v něm denně odvádějí tisíce kalifornských žížal, které organické zbytky přeměňují na kvalitní hnojivo, vermikompost. Jedná se dvoumodulový typ složený ze dvou identických nerezových nádob, které jsou mobilní díky kolečkům.

vermireaktooor

Zdroj: Vermikompostování bioodpadů

Jak Vermireaktor funguje?

Obě komory vermireaktoru tzv. moduly, mohou být ve dvou pracovních uspořádáních – v rozpojené nebo spojené poloze. V rozpojené poloze je každý modul používán samostatně – jeden je naplňován bioodpadem jako klasický kontejner na bioodpad, kde následně probíhá proces předkompostování bez přítomnosti žížal. Při předkompostování, tedy rozkladu bioodpadu, se materiál zahřívá na teploty až kolem 60°C, a to by žížaly nepřežily. Naopak, ideální je nechat bioodpad co nejvíce předkompostovat, poté se na něj žížaly nadšeně vrhají. Teplota se ve vermireaktoru denně měří. Jakmile horká fáze skončí, je čas modul připojit ke svému druhému dvojčeti, ve kterém jsou tisíce, ne-li miliony žížal. Spojení obou modulů je provedeno pomocí sponkového systému na dobu nezbytně nutnou, po kterou se žížaly instinktivně přesunují přes vystředěné děrované stěny mezi jednotlivými moduly za potravou potřebnou pro jejich existenci. (Hanč, A., Plíva, P. 2013. Vermikompostování bioodpadů. Certifikovaná metodika, ČZU v Praze, 35 s. ISBN: 978-80-213-2422-0).

vermireaktor schema

 

20-1

Zdroj: Vermikompostování bioodpadů

 

Vermireaktory v pražských restauracích

Pro otestování bylo potřeba umístit tři vermireaktory do tří různých kaváren či restaurací v Praze. S jejich výběrem jsme s Kokozou pomohli. Kdo jsou naši odvážní hrdinové, kteří se rozhodli ubytovat tisíce žížal?

Chickin

Máte chuť na dobré farmářské kuře z českého volného chovu ? Tak si skočte do Bistra Chickin, které se nachází pět kroků od metra Hradčanská. O ekologických obalech a odpadech se tu přemýšelo dlouho před slavnostním otevřením. Vermikompostér je umístěný ve spodní části restaurace, za dveřmi označenými vtipným plakátkem. Kromě organických zbytků rostlinného původu z přípravy pokrmů se žížalám podávají také použité papírové utěrky. Kalifornským kroužkovcům se tu neskutečně daří.

chickin

vermireaktor1

Zdroj: Zachyceno aparátem Kokozy

Chutnej Fast Food

Chutnej fast food se nachází kousek od tramvajové zastávky Krymská a mají tady “nejvíc – pecka – wow – nejlepší” veganské burgery, pizzu a dorty (ověřeno týmem Kokozy). Vermireaktor byl umístěn v podzemní garáži vedlejšího domu. Díky veganskému zaměření bistra není potřeba při přípravě pokrmů v kuchyni nic speciálně třídit – do vermireaktoru zde může jít v podstatě vše. Po devíti měsících tu bohužel vermireaktor už dál nemůže být, a proto pro něj hledáme nový domov s minimálně stejně laskavou a nadšenou péčí, jaké se mu dostávalo v Chutnej.

chutnej vermireaktor

vermireaktor kompost

Zdroj: Zachyceno aparátem Kokozy

Incruenti

Lépe než samotní zakladatelé bychom definici Incruenti nevystihli: “veganské bistro se zero waste filozofií nabízející kvalitní obědy v příjemném moderním prostředí”. Najdete jej kousek od Flory. Pokud navíc sháníte catering na vaši firemní akci nebo oslavu, pak můžete využít keťas s názvem CATERINC, který vznikl jako mladší brácha restaurace Incruenti. Uzavřený cyklus jídla tady krásně funguje: organické zbytky z kuchyně jdou do vermireaktoru, kde si na něm pošmáknou žížaly a výsledný vermikompost už poprvé putoval do záhonů a truhlíků na zahrádce, kde se v letních měsících můžete usadit a vychutnat si tento kousek přírody ve městě.

verireaktor2

Zdroj: Zachyceno aparátem Kokozy

Po předchozí domluvě s výše uvedenými podniky vás k Vermireaktoru jistě rádi vezmou. Pokud vás Vermireaktor zajímá více, neváhejte nám napsat na info@kokoza.cz a my vás rádi propojíme se samotnými autory projektu.

 

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků