menu
CZ

Žáci jako architekti školní zahrady

Před Vánoci proběhl workshop „Zakládáme naši zahradu“ s žáky ZŠ Angel, první v rámci projektu Uzavřený cyklus jídla do škol.

 

Už předem jsme si s panem učitelem Michalem Lokajem, který s žáky pečuje o venkovní prostory školy, prošli atriem a školní zahradou. Seznámila jsem se tak s historií sídlištní školy, vysazenými stromy, keři a bylinami a vyslechla si, jak žáci a učitelé zahradu v průběhu roku využívají. Společně jsme předběžně navrhli, kde by mohly vyrůst vyvýšené záhony, prostor na kompost a jakou má škola představu o využití atria.

Na základě naší procházky se pan učitel obrátil na žáky, aby společně promysleli přeměnu školní zahrady“ – jak má působit, co by chtěli jinak, jaké prvky a přírodniny by na zahradě rádi měli a jaké ne. Do návrhů se zapojili žáci z 6. A, B, C a D. Rozdělili se do skupinek, každá si vzala na starost vybrané místo v zahradě nebo atriu a pustili se do návrhů.

ucj_wsp2


Na začátku prosince jsme se všichni sešli na workshopu spolu s krajinářkou a zahradnicí Terezou Nehasilovou. Žáci nám představili jednotlivá místa, která si vzala pod své tvůrčí křídlo, a přiblížili nám svoje představy a přání. Společně jsme pak nad jejich návrhy diskutovali a probírali výhody i nevýhody jednotlivých řešení. Žáci si zažili, co všechno práce krajináře, zahradníka a zahradního architekta obnáší a co je třeba vědět, než samotná proměna zahrady a navrhování konkrétních prvků začne. Prakticky jsme si ukázali, jak je třeba nad projektem uvažovat a zkusili si společně postup návrhu od začátku do konce rozkreslit na papír.

Čeká nás ještě jedno takové setkání se žáky. To bychom už měli společně vytvořit konečný návrh, ať proměna může začít. Na konci února se těšíme!

Autorem článku je Gabriela

Podobné články
Veronika Makovská
09.10.2018

Vyzýváme mušky k ústupu Kompostujete a novými členy vaší domácnosti se kromě žížal staly i mušky? Ať už jsou to smutnice, octomilky nebo koutule, pojďte s námi otestovat parazitické hlístice od firmy Biocont Laboratory. ... Číst dál >

Soňa Valčíková
14.11.2017

Hmyzí produkce se čím dál více dostává do podvědomí lidí po celém světě, proč? Jeden z hlavních důvodů je rostoucí lidská populace, která potřebuje potravu. Na základě zajištění dostatečného množství potravy se vyprodukují ... Číst dál >