Svoz bioodpadu v Praze v novém kabátku

Možnost třídit slupky do hnědých nádob na bioodpad, které jsou pak sváženy do kompostárny je velmi user-friendly a pohodlné řešení. V Praze bylo doposud možné využívat svoz bioodpadu jako komerční službu od svozových firem. Přichází však změna a svoz bioodpadu si bere pod svoji taktovku hlavní město Prahy. Co to všechno znamená a co se chystá od 1. ledna 2020?

Velký krok pro město Praha a dlouho očekávaný celoplošný svoz bioodpadu je tady! Nově pod hlavičkou hlavního města Prahy a za výhodnějších podmínek. Doufáme, že tato nová forma spolupráce dvou již dlouhodobě sehraných hráčů, hlavního města Prahy a svozové firmy Pražské služby, osloví spoustu nových zájemců z řad vlastníků nemovitostí, kteří se rozhodnou začít třídit bioodpad.

Nutno hned na úvod podotknout, že svoz bioodpadu funguje a fungoval v Praze i před touto změnou, a bylo možné si ho objednat na webu Pražských služeb. Na našich workshopech a akcích, kde se s Kokozou vyskytujeme, to pro mnoho lidí byla nová informace. Díky změnám a celoplošnému nastavení věříme, že se nyní osvěta o pohodlném třídění bioodpadu bude zvesela šířit celým městem.

Co je nové – výhodnější podmínky pro uživatele svozu bioodpadu:

  • Nižší cena za svoz bioodpadu o 50 % oproti cenám svozové firmy Pražské služby pro rok 2019 (zbytek nákladů hradí město)
  • Možnost volby vyšší četnosti svozu (1 x za 14 dní, 1 x nebo 2 x týdně)

Co dál platí:

  • Svoz bioodpadu není pro vlastníky nemovitostí povinný, ale dobrovolný podle zájmu
  • Možnost volby velikosti nádoby (120 l nebo 240 l)
  • Možnost volby sezónního nebo celoročního svozu

Nejčastější dotazy a ceny za svoz bioodpadu najdete v článku hlavního města tady

Co dělat, když si chcete nechat svážet bioodpad?

Tým hlavního města Prahy bude informovat ty, kteří již hnědou nádobu na bioodpad mají. Noví zájemci mohou už teď vyplnit registrační formulář, kde si zvolíte velikost nádoby a četnost svozu.

 

Poplatky za svoz komunálního odpadu naopak porostou

Odpady nepatří zrovna mezi populární téma a zvyšování poplatků už vůbec ne. Je nutné si uvědomit, že odpady, které denně tvoříme se samy nevyvezou a nevypaří. Ba naopak, stojí dost práce a energie zpracovatelských provozů a technologií, které za nás naše odpady zpracovávají. Tyto náklady rostou a od roku 2005 se poplatek za svoz komunálního odpadu nezvyšoval. Proto není divu, že poplatek za svoz komunálního odpadu vzroste v Praze o 30 %. Třídit bioodpad a další materiály vám může pomoci snížit náklady na směsný komunální odpad, kdy si pak můžete počet nádob nebo četnost svozu snížit.

Jsme moc rádi, že nás hlavní město Praha a tým specialistů na odpady přizval na informační semináře pro zástupce všech městských částí, kde jsme mohli sdílet naše zkušenosti s komunitním kompostováním a pěstováním ve městě. Svozu bioodpadu nejen v Praze fandíme – lokální kompostování jednoduše nevyhovuje každému a svoz do kompostáren namísto míchání bioodpadu se směsným odpadem je skvělá volba.

Tento článek vznikl v rámci projektu Komunitní kompostování ve městě, který byl spolufinancován hlavním městem Prahou. Děkujeme.

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků