menu
CZ

Míchání, míchání, všechny smutky zahání

V jeden červnový podvečer jsme se setkali na sousedském záhonku Archangelská ve Vršovicích. Chceme poznat nepoznaná zákoutí Prahy a dozvědět se něco o míchání substrátu. Zahradu si prohlížíme s Vilémem, který žije ve vedlejším paneláku a celý projekt rozjel. Obdivujeme výpěstky, úhledné cestičky, bambusové zákoutí, bohaté kompostéry a důmyslné nádrže na dešťovku, které jsou napojené na okapy okolních domů.

exkurze archangelská exkurze archangelská exkurze archangelská exkurze archangelská

Nechce se nám věřit, že tu byl původně trávník pro venčení psů. U počátku jeho proměny byla láska k zahradničení a lpění na kvalitě životního prostředí. Tak se tu začalo kompostovat a vyrostl tu nejeden záhon. Spousta květin, pažitka, rajčata, česnek, ale vykukuje tu na nás i drobný fíkovník.

exkurze archangelská exkurze archangelská

Jak to tedy je s tím substrátem? Může být jeden univerzální substrát na všechny druhy rostlin? Podle čeho se u výběru substrátu řídit? Lektorka Ivana nám vysvětluje, že každá rostlina potřebuje trochu jiné podmínky a to že platí i pro zeminu. Půda ovlivňuje naši úrodu víc, než si myslíme. Proto je výběr substrátu pro zahradníky a pěstitele tak důležitý. Třeba mrkev ve stejném substrátu jako rajče rozhodně nevypěstujeme.

exkurze archangelská exkurze archangelskáexkurze archangelská exkurze archangelská

Od teorie se dostáváme k praxi. Jak na to, aby byly naše rostlinky spokojené? Připravujeme si spoustu materiálu. Zeminu, kompost, písek, rašelinu, keramzit, kamínky, perlit. Ještě se rozhodnout, jaký substrát si chci namíchat. Na množení či na bylinky? Vysvětlujeme si příslušné poměry jednotlivých složek a jdeme na to. Vybíráme vhodný květináč, na dno poskládáme jako drenážní vrstvu kamínky a pak už jen odměřujeme, mícháme, hledáme na zahradě  vhodnou sazeničku, přesazujeme, zalíváme, opečováváme a radujeme se. Tak ruce do hlíny, tři, dva, jedna, teď.

exkurze archangelská

substrát pro množení

rašelina:kompost:písek – 2:1:2

exkurze archangelská

Projekt je podporován Hlavním městem Praha.

logo HMP

Autorem článku je Veronika

Podobné články
Veronika Makovská
21.09.2013

V rámci zářijové slavnosti Zažít město jinak jsme v naší zahradě uspořádali soutěž o nejchutnější marmeládu. Tady je krátká reportáž o tom, jak to dopadlo: Sešly se samé skvělé marmelády, takže vybrat tu nej bylo opravdu ... Číst dál >

Veronika Makovská
23.02.2015

Právě teď se na různých místech konají přípravná setkání a debaty o tom, jaké jídlo bude mít několik stovek lidí, kteří chtějí skutečně šetrný a demokratický potravinový systém. V rámci komunitou podporovaného zemědělství se ... Číst dál >