Workshopy

Workshopy v nové sezoně 2016

A co nás čeká v nejbližší době?

    

Duben / pondělí 4. 4. 2016 od 18 hodin - Balkon k nakousnutí - prakticky

 

Workshop se koná v Eco Salonu Rolland na Francouzské ulici v Praze 2 (najdete ho po levé straně)

V hlavě máte, co byste chtěli pěstovat, jakým místem pro vás balkon bude (okrasné posezení s místem na grilování, jedlá oáza nebo kombinace?), ale potřebujete to doladit. A sami se k tomu ne a ne dostat. A od toho tady jsme my, abychom vás provedli velmi praktickým kurzem. S sebou si připravte milimetrový papír a kolečka/obdélníky různých velikostí (nasimulujeme si s nimi květináče a truhlíky). A vy si odnesete plánek s konkrétním osázením.

Registrovat se můžete zde nebo napište Radce na radka@kokoza.cz. 


Duben / středa  6. 4. 2016 od 18 hodin - Výroba domácího vermikompostéru - obsazen

 

Workshop se koná v Eco Salonu Rolland na Francouzské ulici v Praze 2 (najdete ho po levé straně)

 

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

 

Duben / středa  20. 4. 2016 od 18 hodin - Výroba domácího vermikompostéru

 

Workshop se koná v Eco Salonu Rolland na Francouzské ulici v Praze 2 (najdete ho po levé straně)

 

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

Registrovat se můžete zde nebo napište Radce na radka@kokoza.cz. 


Duben / čtvrtek 28. 4. 2016 od 18 hodin - Kámoši v květníku

 

Některé rostliny se mají prostě raději než jiné a lépe se jim společně roste. Nebo milujete italskou kuchyni a chcete si pěstovat všechno, co k ní potřebujete? Anita vám poradí, jak rostliny dobře nakombinovat, abyste měli z pěstování radost všichni. Budeme sázet! A tady najdete ještě spoustu dalších detailů.

Registrovat se můžete zde nebo napište Radce na radka@kokoza.cz. 

 

Těšíme se na vás!

 

 

Aktuální nabídka

Cena většiny workshopů: Při platbě předem na náš účet 490 Kč, na místě pak 590 Kč. Prázdninové zavařovací workshopy v Tančící kuchyni stojí 650 Kč. V ceně je materiál, který si odnesete domů, nápoje a něco malého na zub. 

Místo vám rádi zarezervujeme po zaplacení alespoň rezervačního poplatku 100 Kč.

Registrovat se můžete zde nebo napište Radce na radka@kokoza.cz. 

 

Je pár workshopů, se kterými ještě váháme, protože nesklidili v dotazníku takový ohlas jako ostatní. Ale třeba je přeci jen chcete, dejte nám vědět a my už najdeme datum na jejich konání. Stačí se registrovat tady.


Jedlé kokedamy

Už jste slyšeli o kokedamách? Vypadají krásně a dají se v nich pěstovat i jedlé rostliny


Sexy obal na kompostér DIY

Vyrábíme vermikompostér z již použitých nádob, protože věříme v hnutí Re-use. Ale ne vždy vypadají úplně skvěle a proto nabízíme možnost si na ně vytvořit obal. Protože my máme rádi i design:-)

 

Betonové nádoby DYI

Beton na zahradě může být skvělý materiál a rozhodně se nemusíte nechat inspirovat knihou McEwana – Betonová zahrada. S betonem se dají dělat zázraky a my vám ukážeme jak si vyrobit vlastní design – na zahrady. Určitě jsou hezčí než plastové bagy, jejich snad jediným nedostatkem je váha. A proto nejsou vhodné na balkony.

 

A jak jsme se připravovali v minulosti?

 

Leden / středa 6. 1. 2016 od 18 hodin - Městské zahrady z pohledu současné legislativy

 

Připravte si zápisníky a vyzbrojte se trpělivostí, povíme si, jak je na městské zahradníky připravena legislativa a jak se můžeme připravit my na ni. Kurz pouze pro otrlé. 

 

Listopad / středa 11. 11. 2015 od 18 hodin - Zakládáme městskou zahradu

Zakládali jsme dvě komunitní a městské zahrady, pár pop-up zahrad a jaké jsou naše zkušenosti, aby vám to šlo co nejlépe, vyvarovali se chyb? O tom se s vámi podělím Honza Valeška a doufáme, že zahrady porostou jak houby po dešti po celé České republice.

 

Listopad / pondělí 9. 11. 2015 od 18 hodin - Včely ve městě 

Bez včel naše zahrady většinou nebudou plodit. A čím dál tím víc lidí si uvědomuje, jak jsou důležité i ve městech. Často se pěstují i na střechách a my víme o tom, co se chystá:-). A bude skvělé, když i vy začnete včelařit. Na tomto workshopu získáte informace a zkušenosti, jak začít.

Říjen / čtvrtek 15. 10. od 18 hodin - Výroba domácího vermikompostéru

 

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

 

Říjen / pondělí 5. 10. 2015 od 18 hodin - Sklidit, usušit, zavařit, zamrazit nebo snad kvasit? - Vol.2

Pro naše podnebí jsou v zimě skvělou pomocí kvašené zeleniny (a nejen zeleniny). Je to nejen způsob uchování úrody, ale i zdroj těch nejcennějších a nejpřirozenějších vitamínů a minerálů. Vždyť co jedli námořníci na lodích, aby zabránili kurdějím z nedostatku Céčka. Viktor vám ukáže, co všechno si můžete připravit sami, jednoduše a přirozeně.

 

Září / čtvrtek 10. 9. 2015 od 18 hodin - Grilování s exotickými rostlinami s Martinem - členský workshop

Co ta tady roste? Perila, thajská bazalka, vietnamský koriandr, citrónová máta kinh giới   a mnoho dalších exotických bylinek se dá pěstovat v sezoně i v Česku. Pro ty, co rádi experimentují v kuchyni a chtějí pro své recepty často nedostupné originální suroviny. Jako příklad připraví moderní dědek kořenář návykové bun-cha proslavené v Sapě, s vlastnoručně vypěstovanými vietnamskými bylinkami. Program: grilování (pro ty co zásadně nejedí maso uděláme zeleninovou variantu, závitky s tofu, krevetami apod.), doplníme to povídáním o zkušenostech tipech na pěstování exotických bylinek, burza informací, semínek 

 

Září / čtvrtek 3. 9. od 18 hodin - Výroba domácího vermikompostéru

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

 

Srpen / pondělí 24. 8. 2015 od 18 hodin - 2. sezóna - na sázení a setí ještě není pozdě

Sezóna ještě nekončí a poté, co nám některé rostliny už odplodily, můžeme zasadit další, které nám vydrží až do prvních mrazíkůnebo dokonce přes celou zimu. Ještě není čas přemýšlet o zazimování!

 

Srpen / pondělí 17. 8. od 18 hodin - Sklidit, zavařit, usušit nebo nevařit aneb jak na rychlá a skvělá čerstvá jídla?   Vol. 2

Neobvyklé saláty už na vás čekají a lektorka Jana z JaPů právě připravuje recepty! 

 

Červenec / čtvrtek 30. 7. 2015 od 18 hodin - Výprava do jedlého pralesa v Praze

I v Praze můžete najít spoustu jedlých rostlin, které byste možná ani nečekali. A Katka připravila celou mapu, ve které jich spoustu najdete. A abychom nebyli jen online, Katka vám je ráda představí osobně. Od teď budete hledat další rostliny sami a doufám, že je budete zaznamenávat i do její mapy. A v závěru procházky si z nich můžeme i něco dobrého uvařit.

 

Červenec / pondělí 13. 7. 2015 od 18 hodin - Sklidit, usušit, zavařit nebo zamrazit? Vol. 1

Už teď můžeme začít s přípravou zásob na podzim. Tentokrát to budou delikatesy připravené Míšou Naumecovou, která získala se svojí rebarborovo - vanilkovou marmeládou ocenění Regionální výrobek. A co budeme zavařovat? Samozřejmě si uděláme vítěznou marmeládu, a protože na léto jsou skvělé sirupy, pustíme se i do mátového a meduňkového. Takže nezapomeňte skleničky s sebou a pokud se už teď chcete těšit, tak mrkněte na Míšin web Marmeládka


Červen / čtvrtek 25. 6. 2015 od 18 hodin - Na divoko s Martinem (svatojánská ořechovice) - členský workshop

Když v jedné vsi na jihu Čech dorazil masopustní průvod k poslednímu zápraží, stál tam starý pán a v ruce držel láhev s tekutinou v barvě tmavě mořeného dřeva. Ořechovice se rozlila po dnech kalíšků, hřála v únorovém dni a jak se rozlévala po duši, muž se smál a vyprávěl, proč jeho žena nemá na vánoce z čeho péci cukroví. Zkusím ten příběh nezralých ořechů, slunce a medu vyprávět dál.  


Červen / čtvrtek 18. 6. 2015 od 18 hodin - Pečovat a hnojit

 

Rostliny ve městě (obzvlášť ty v nádobách) potřebují větší péči i hnojení. A občas balkon i záhon na zahradě přepadnou škůdci. A my vám ukážeme, jak na to bez chemie, jen za pomoci rostlin. Kromě znalostí si odnesete i vlastnoručně vyrobené přípravky. Už pro vás v zahradě chystáme základ.


Červen / středa 3. 6. 2015 od 18 hodin - Vše, co jste potřebovali vědět o záhonech ve městě a báli jste se zeptat

 

Na zahradě ale i balkoně můžete mít různé typy záhonů, které budou určeny k různým účelům a pomohou vám i zvýšit nejen letošní výnosy. My ve Vidímce řešíme malý prostor a tak pracujeme i se záhony vertikálními a čtvercovými, vyvýšené jsou skvělé pro seniory nebo zdravotně postižené. A s námi se naučíte je vyrobit a založit a zjistíte, který z nich je pro vás ten nejvhodnější.


Červen / úterý 2. 6. 2015 od 18 hodin - Výroba domácího vermikompostéru

 

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

 


Květen / pondělí 11. 5. 2015 od 18 hodin - Jak udělat maximum pro co nejlepší úrodu - substrát je základ!

Každá rostlina potřebuje trochu jiné podmínky a platí to i pro zeminu. Půda ovlivňuje vašiúrodu víc, než si myslíte (Koukněte na obrázek dole). Třeba mrkev ve stejném substrátu jako rajče rozhodně nevypěstujete. Jak si namíchat vhodnou směs, aby vaše rostliny byly spokojené? To všechno se dozvíte. Na naší zahradě budeme až alchymisticky míchat, takže pracovní rukavice s sebou!

 

Květen / pondělí 18. 5. 2015 od 18 hodin - Vyrobte si samozavlažovací nádobu, zn. recycle a DIY

Přes léto bývá na balkoně většinou nedostat závlahy a rostlinám nedělá radost, když jsou chvíli v suchu a pak je zalijete vodou z kohoutku. Možným řešením jsou samozavlažovací nádoby. Anáš lektorvám poradí, jak si s minimem financí vyrobit vlastní, přesně na míru.

 

Květen / pondělí 4. 5. 2015 od 18 hodin - Výroba domácího vermikompostéru

Workshop se koná v ECO Salon Rolland

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

 

Duben / sobota 25. 4. od 14 hodin - Na divoko s Martinem (medvědí česnek) - členský workshop

(Že nevíte, co je členství? Tady vám to vysvětlíme!)


Medvědi kvůli této rostlině neváhají na jaře urazit stovky kilometrů. My se vypravíme na kraj Prahy, kde se česneku překvapivě daří a prakticky nepovšimnut zde zdobí břehy potoků. Bude to výprava za módní rostlinou z kulinářských časopisů, o jejímž životě a možnostech pěstování se ale řada lidí spoustu věcí neví. Program: Společně natrháme medvědí česnek a pak si zkusíme uvařit některé kuchyňské hity (risotto, pesto, špenát, salát, quiche, vlastní experimenty apod.) Doplním to zajímavostmi o této rostlině, pěstování, šetrném trhání v přírodě a možnostech, kde česnek koupit, možné záměně za jedovatou konvalinku atd.)


Duben / sobota 11. 4. 2015 od 14 hodin - Balkon k nakousnutí - prakticky

 

V hlavě máte, co byste chtěli pěstovat, jakým místem pro vás balkon bude (okrasné posezení s místem na grilování, jedlá oáza nebo kombinace?), ale potřebujete to doladit. A sami se k tomu ne a ne dostat. A od toho tady bude Zuzka s Tomášem, kteří vás provedou velmi praktickým kurzem. S sebou si připravte milimetrový papír a kolečka/obdélníky různých velikostí (nasimulujeme si s nimi květináče a truhlíky). A vy si odnesete plánek s konkrétním osázením.


Březen / pondělí 30. 3. 2015 od 18 hodin - Kámoši v květníku

 

Některé rostliny se mají prostě raději než jiné a lépe se jim společně roste. Nebo milujete italskou kuchyni a chcete si pěstovat všechno, co k ní potřebujete? Anita vám poradí, jak rostliny dobře nakombinovat, abyste měli z pěstování radost všichni. Budeme sázet! A tady najdete ještě spoustu dalších detailů.

Registrovat se můžete zde nebo napište Radce na radka@kokoza.cz. 


Březen / středa 11. 3. 2015 od 18 hodin - Balkon k nakousnutí - první plánování

Začínáte a hledáte inspiraci a zkušenosti na co při plánování myslet a na co opravdu nezapomenout? Projdeme mnoho oblastí od záměru, přes nádoby, symbiozu rostlin, hnojení až k zazimování. To všechno je důležité promyslet už na začátku sezony.


Březen / pondělí 2. 3. 2015 od 18 hodin - Výroba domácího vermikompostéru

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

 

Workshop jako dárek! 

Darovat náš workshop je jednoduché, Radka vám pomůže vybrat ten pravý a domluvíte spolu další podrobnosti, nebojte se jí ozvat mailem: radka@kokoza.cz

Těšíme se na vás! 

 

Průběžná registrace oblíbeného workshopu Vyrobte si s námi svůj vlastní vermikompostér!

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování.

Pro tento oblíbený workshop máme otevřenou registraci, termín vypisujeme podle počtu zájemců přibližně jedenkát za dva měsíce. Registrujte se, ať vám nic neuteče :)

Nejbližší termín je: 2. 2. 2015 2015

Rádi otevřeme speciální termín pro skupinu  přátel, kolegů, sousedů, stačí dát vědět Radce na radka@kokoza.cz.

 

Inspirujte se tématy našich workshopů v sezoně 2014, všechny najdete pod tímto textem. V letošní sezoně jsme si doopravdy užívali a už se nemůžeme dočkat té další, právě pro vás chystáme zbrusu nový koncept a spousty nových témat. 

 

Co jsme podnikali v roce 2014

Nemůžete se dočkat, mrknětě, jaké worskhopy jsme nabídli v roce 2014. 

Prosinec / úterý 6.12.2014 – Městská zahrada z pohledu současné legislativy

Workshop se koná v ECO Salon Rolland, začínáme v 15:00

Připravte si zápisníky a vyzbrojte se trpělivostí, povíme si, jak je na městské zahradníky připravena legislativa a jak se můžeme připravit my na ni. Kurz pouze pro otrlé. 

 

Listopad / středa 19. 11. 2014 - Výroba domácího vermikompostéru

Workshop se koná v KC KC Kampa

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

 

 

 

Listopad / sobota 1.11.2014 – Zakládáme městskou zahradu

Workshop se koná v ECO Salon Rolland, začínáme v 16:00. 

Komunitní zahrady rostou jako houby po dešti a přibývá také zkušeností, o ty z letošní sezony se s vámi podělí ti, kteří městským zahradničením žijí v praxi. Čím začít, jaké jsou akční kroky a na co při plánování určitě nezapomenout. Na workshopu bude dostatek prostoru pro vaše konkrétní plány a otázky, domů si odneste spousty kontaktů, parádní inspiraci a nadšení. 


Září / úterý 2. 9. 2014 (17:30 - 20:30) - Sklidit, usušit, zamrazit nebo zavařit? Vol. 2

Workshop se koná v Tančíčí kuchyni nedaleko Tančího domu! 

Každý rok je jiná úroda, ale i tak jen málokdy zvládneme spotřebovat vše, co jsme si vypěstovali. Proto je dobré znát základní postupy, jak naložit s přebytky a zároveň udělat radost sobě a svým blízkým. Poradíme vám, co je dobré usušit nebo naopak zamrazit a připravíme vám i netradiční a zajímavé recepty. Vše si okamžitě vyzkoušíte na vlastní kůži, budeme zpracovávat a ochutnávat to, co zrovna roste.  Přineste svůj oblíbený recept. 

A na co se můžete těšit?

Tentokrát se naučíme připravit si základ na špagetovou omáčku z rajčat, papriky a cibule, vyrobíme cuketovou směs na topinky nebo pod maso a uvaříme marmeládu ze 

švestek s neobvyklými příchutěmi - vanilkovo-skořicovou, rumovo-kávovou a jednu další, která bude překvapením. Řekneme si také několik teoretických, ale užitečných rad a pokynů, jak sušit, zamrazovat a jinak 

dlouhodobě uchovávat výpěstky ze zahrádek.

Těší se na vás lektor Zdeněk.

 

Zaří / středa 3. 9.2014 - Výroba domácího vermikompostéru

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 


 Červenec / středa 30.7.2014 (17:30 - 20:30) – Sklidit, usušit, zamrazit nebo zavařit? Vol. 1.

Workshop se koná v KC KC Kampa

Každý rok je jiná úroda, ale i tak jen málokdy zvládneme spotřebovat vše, co jsme si vypěstovali. Proto je dobré znát základní postupy, jak naložit s přebytky a zároveň udělat radost sobě a svým blízkým. Poradíme vám, co je dobré usušit nebo naopak zamrazit a připravíme vám i netradiční a zajímavé recepty. Vše si okamžitě vyzkoušíte na vlastní kůži, budeme zpracovávat a ochutnávat to, co zrovna roste.  Přineste svůj oblíbený recept.

Workshopem vás provede Zdeněk , který před více jak pěti lety odešel z Prahy žít na ves, do domu s velkým pozemkem, kde se snaží budovat zahradu podle zásad permakultury, dlouhodobě se věnuje zdravému životnímu stylu, je cvičitel jogy a snaží se být co do největší možné míry potravinově soběstačný. Vyrábí různé zavařeniny z ovoce i zeleniny (snaží se navazovat na tradiční osvědčené postupy zpracování).  Zdeněk nám poradí s tradičními i méně tradičními, známými i polozapomenutými postupy jak na výpěstky ze zahrádky v duchu "bio".  V rámci workshopu si připravíme vlastní Kimči ze zelí, mrkve, červené řepy, kde použijeme proces mléčného kvašení , podíváme se na zoubek i pestu z rukoly.

S sebou si přineste sklenici!


 

Květen / sobota 31.5.2014 (13:30 - 16:30) – Průběžná péče o městskou zahradu v sezoně - hnojení a škůdci 

Workshop se koná v KC KC Kampa

Milí měštští pěstitelé, chcete mít skvělou úrodu po celou sezonu? Váháte jaká hnojiva zvolit při pěstování v nádobách? Existuje šetrná, ale funkční varianta? Netušíte, proč listy začaly schnout (a jste si jistí, že zálivky měly dostatek) a jak se ekologicky zbavit mšic a jiných škůdců? Přijďte na náš workshop a přineste si vlastní vzorky zkázy z vaší městské zahrady, náš doktor se na ně podívá a poradí, co dál. 


Červen / neděle 22.6.2014 (17:30 - 20:30) - Vše, co jste chtěli vědět o kompostování a vermikompostování ve městě

Workshop se koná v KC KC Kampa

Je vám líto vyhazovat bioodpad, ale nevíte, co s ním? Nebo si jen chcete snížit objem odpadkového koše a ještě k tomu získat cennou surovinu v podobě kvalitního hnojiva – kompostu. To všechno jsou důvody, proč se zajímat o kompostování, popřípadě vermikompostování. Prozradíme vám, jaké se ve městě nabízejí možnosti. 

Květen / úterý 13.5.2014 – Sázíme tradičně i netradičně, ale hlavně prakticky

Monarda, ačokča, brutnák – seznamte se s netradičními rostlinami, které můžete pěstovat ve městě a jsou za každých okolností jedlé.  Nebojte se, čas bude i na seznámení se s tradičními rostlinami jako je rajče, paprika, dýně a bylinkami. Poradíme kam za kvalitními rostlinami, které rostliny vytvářejí symbiozu a můžete je sázet dohromady a které naopak potřebují dost prostoru a hnojení. Nachystáme vám dárek v podobě netradiční sazenice, kterou si odneste domů. Vy naopak můžete přinést a vyměnit s ostatními, přebytky pak vysadíme v naší komunitní zahradě.

 

Březen, čtvrtek 27. 3. Design jedlé zahrady na balkoně, terase nebo za oknem

Už víte, jak bude letos vypadat vaše terasa nebo balkon? Zaměříte se na pěstování bylinek, baví vás jedlé květy nebo ze všeho nejvíce se těšíte na rajčata? Jaké vlastně nabízí podmínky místo, které jste si pro pěstování vybrali? Navrhněte si městskou zahrádku na balkoně, terase nebo parapetu pod vedením našeho lektora.

 

Duben/ úterý 15.4. 2014 – Sezóna začíná, připravte se na ni

Při pěstování v nádobách je důležitý správný mix zeminy, kompostu a dalších látek a samozřejmě výběr osiva a později i sazenic. Povíme si, co všechno potřebujete do začátku, kolik je potřeba investovat a jak správně začít, aby sezona splnila vaše očekávání. Na workshopu bude prostor pro výměnu osiva a osobní konzultace.

 

Duben / středa 23.4.2014 - Výroba domácího vermikompostéru

Tradiční kurz výroby z domácích vermikompostérů z odpadového materiálu. Odnesete si zbrusu nový vermikomostér i všechny informace, které potřebujete pro úspěšné zahájení domácího kompostování. 

Duben / úterý 29.4.2014, 17:30 - 20:30 - Pěstování v nádobách nebylo nikdy snažší

Workshop se konal v KC Kampa

Přemýšlíte o tom, jak nejlépe využít plochu, kterou máte k dispozici? Jak vybrat tu správnou nádobu a jaké výhody přináší při pěstování ve městě samozavlažování? Chcete využívat pro zálivku dešťovou vodu? Na pěstování v nádobách a na omezených prostorech se podíváme zblízka právě na tomto workshopu. Budeme mít prostor i pro osobní konzultace.