Vermikompostování a FAQ: 21 odpovědí na nejčastěji kladené otázky

Žížaly při procesu vermikompostování

Zasadili jste otázky k vermikompostování a my vypěstovali odpovědi! Od začátku projektu Bioodpad je poklad, který realizujeme díky podpoře Fondu pro nestátní neziskové organizace, evidujeme vaše kompostovací dotazy, které sklízíme z našeho info mailu a facebooku, ale i osobních setkání.

Za rok a čtvrt realizace projektu nám dorazila víc jak stovka dotazů. Ty nejčastější najdete v tomhle článku. Za otázky sázíme rovnou odpovědi, a tak pokud bude mít vaše kompostování nějakou tu mušku, mrkejte sem, třeba tu najdete odpověď na vaši otázku. A když ne, směřujte své dotazy na info@kokoza.cz nebo piště do zpráv na náš facebook. Otázku zkompostujeme, jak jen to bude možné.

 

Kam s vermikompostérem? Domů či ven? Jaké teploty žížaly zvládají?

Vermikompostování probíhá po celý rok. Vermikompostér můžete mít jak vevnitř, tak i venku. Důležité je vždy zajistit pro žížaly optimální teplotu kolem 20 °C a správnou vlhkost substrátu. V zimě je tedy nutné nenechávat vermikompostér venku bez izolace, aby nepromrzl, v létě ho nevystavovat přímému slunci, aby nedocházelo k výparu vody a k přehřívání. Teplota by při vermikompostování neměla klesnout pod 5 °C a neměla by být vyšší než 25 °C.

Co do vermikompostéru patří a co ne?

Do vermikompostéru patří především odkrojky a zbytky zeleniny a ovoce, třeba bramborové slupky, ohryzky z jablek, zelené natě apod. Nezapomínejte na čajové sáčky, žížaly se v nich často a rády rozmnožují, ale pozor na ty umělohmotné (obvykle pyramidového tvaru u dražších čajů). Vhodná je také kávová sedlina, papírové kávové filtry, zbytky vařené zeleniny, rozdrcené vaječné skořápky, papírové ubrousky, navlhčená papírová lepenka, suché pečivo, zbytky pokojových a venkovních rostlin.

Do vermikompostéru nepatří chuťově výrazné potraviny jako zázvor nebo velké množství citrusů, dále mléčné výrobky, masné výrobky, kosti, olej, sádlo a jiné tuky.

Jaké se při vermikompostování používají žížaly?

Pro vermikompostování byly vyšlechtěny tzv. kalifornské žížaly. Díky pruhovanému vzhledu se jim v angličtině říká tygří. Tento druh žížal je uzpůsobený ke konzumaci organických zbytků. Naše české žížaly ve stejných podmínkách nepodávají tak velký výkon.

Kde seženu násadu žížal do vermikompostéru?

Koukněte do naší mapy nejen komunitních zahrad na www.mapko.cz nebo se přidejte do jedné z našich facebookových skupin. Podrobnosti najdete zde. V mapě hledejte násady žížal u lidí v kategorii „Vermikompostér“. V této kategorii najede ty, kteří se sami rozhodli kompostovat a do mapy se zaregistrovali, aby podpořili ostatní. Budeme rádi, když se na mapu sami přidáte, až bude váš kompostér v plném provozu.

Nezapáchá vermikompostér?

Správně probíhající proces vermikompostování nezapáchá. Pokud ano, děláte někde chybu. Na vině může být vysoká či nízká vlhkost, nesprávná teplota či nevhodný odpad, nedostatek vzduchu (nedostatečné množství děr ve víku), uhynulé žížaly ve sběrné nádobě, přílišná plíseň či hniloba organických zbytků (lokální a malé výskyty plísně je možné zahrabat).

Častým důvodem bývá nahromadění většího množství organických zbytků, který žížaly nestačily zpracovat. Nahromaděné organické zbytky rovněž zvyšují vlhkost substrátu, který potom hnije a zapáchá. Doporučujeme důkladně prohlédnou celý vermikompostér a odstranit všechny kusy odpadu, které by mohly tento problém způsobovat. Případně začít znovu ve vymytém vermikompostéru a s vybranými žížalami z vermikompostu.

Liší ze způsob vermikompostování do začátku a později?

Ano a je velmi důležité mít to na paměti. Dejte žížalám čas na zabydlení se a rozmnožení, nezahlcujte je potravu hned ze začátku. To, že jsou žížaly zabydlené, poznáte tak, že potravu, kterou jim dáte, začnou zpracovávat rychleji a vy je tak budete moci krmit častěji.

Mám kompost pravidelně prohrabovat?

Kdepak. Zvědavci pozor, zejména při počátečním množení není vhodné kompost prohrabovat a veďte k tomu i své děti. Potravu přidávejte nahoru. Je to kvůli tomu, abyste žížaly nerušili a také jim nedělali zmatek v jejich domově – vajíčka totiž kladou do určitých míst. Kompost opatrně prohrábněte, pokud se jeví jako příliš vlhký nebo málo provzdušněný.

Jak dlouho trvá zkompostování jedné nádoby?

Buďte trpěliví, trvá to tak 2-3 měsíce. To, že máte už rozběhnutý vermikompostér, poznáte především podle vytvořeného žížalího čaje.

Co mám dělat, když mám nádobu plnou?

Jakmile naplníte jednu nádobu a vypadá to, že žížaly brzy nebudou mít co k snědku, založte další patro stejně, jako na začátku vermikompostování. Během asi 3 týdnů by se vám měly žížaly přestěhovat, ale pro jistotu je ještě zkontrolujte. Vermikompost ze spodní nádoby můžete pak použít jako hnojivo nebo si ho usušte na později.

Co s žížalami, když jedu na dovolenou? Existuje nějaké hlídání?

Hlídání žížal zatím nikdo nenabízí, ale můžete být naprosto v klidu. Pokud jedete na dovolenou, pak se není čeho bát. Žížaly bez problémů přečkají i čtrnáctidenní hladovku. Bez potravy však vydrží nejdéle čtyři týdny.

Jak se používá a ředí žížalí čaj?

Žížalí čaj je vynikající tekuté hnojivo pro bylinky, pokojové rostliny i zahradu. Obsahuje totiž vysoké množství živin a enzymů, které pomáhají rostlinám růst a udržovat je odolné vůči škůdcům. Žížalí čaj můžete stočit do plastové či skleněné lahve. Ideální je, když čaj zředíte vodou alespoň v poměru 1:1. Zředěným žížalím čajem zalévejte rostliny nebo jej rozprašujte na jejich lístky.

Co mám dělat s vermikompostem nebo žížalím čajem, který nevyužiji?

Každý, kdo pěstuje, kompost a žížalí čaj ocení. Pokud nenajdete nikoho, kdo kompost využije při pěstování, vysypte vermikompost ke stromům, keřům, přihnojit můžete i nádoby s veřejnou zelení. Podobně můžete naložit i s žížalím čajem.

Pokud budu vermikompostovat, rozmnoží se mi doma octomilky?

Octomilky si do vermikompostéru můžete zanést spolu s organickými zbytky (na ovoci mohou být nakladena vajíčka) nebo vám mušky do vermikompostéru vlétnou a nakladou tam vajíčka. Důležité je zamezit muškám, aby do kompostéru vnikaly. A tak vermikompostér příliš často a na dlouho neotvírejte, zkontrolujte, zda jsou nádoby na sobě dobře nasazené. Čerstvé organické zbytky zahrabávejte do již zpracovávaného materiálu. Octomilky můžete pochytat pomocí mucholapky, návnady či vysát vysavačem.

Proč nemám ve vermikompostéru dostatek malých žížal?

Pokud máte nedostatek malých žížal, je to signál toho, že se žížaly nerozmnožují. S největší pravděpodobností se jedná o špatnou podestýlku, nevhodnou vlhkost či skladbu potravy.

Proč mám ve vermikompostéru tolik malých žížal?

I tato opačná situace může nastat. Pokud máte velké množství malých žížal, ideální je někomu udělat radost a násadu žížal věnovat. Pokud je nebude chtít nikdo z přátel, můžete se obrátit na nás, rádi si vaše přebytky vezmeme. Kompostujete-li s kalifornskými žížalami, rozhodně je nepouštějte ven. Do volné přírody totiž nepatří.

Mám ve vermikompostéru plíseň. Co mám dělat?

Pokud se při vermikompostování objeví plíseň, plesnivé kousky z vermikompostéru odstraňte nebo je více zahrabte.

Můj vermikompostér je příliš vlhký. Co s tím?

Pokud je materiál ve vermikompostéru příliš vlhký, vlhkost snížíte vložením na kusy natrhaného suchého papíru.

Můj vermikompostér je příliš suchý. Je to problém?

Kompostér nesmí přeschnout. Pokud je materiál při vermikompostování příliš suchý, vlhkost zvýšíte tím, že materiál ve vermikompostéru navlhčíte např. pomocí rozprašovače nebo do vermikompostéru vložíte natrhaný navlhčený papír.

Neutečou mi žížaly?

Pokud mají žížaly potravu přímo pod nosem, pak nemají důvod utíkat. Pokud se to přece jen stane, tak překontrolujte, zda jsou na sebe kbelíky správně postavené, zacvaknuté. Pokud je vše správně sestaveno, tak žížala nemá nikde prostor pro únik.

Nacházím žížaly ve sběrné nádobě, mimo kompostér. Co je špatně?

Do sběrné nádoby by žížaly samy od sebe lézt neměly, stejně tak i mimo vermikompostér. Pokud se tak děje, znamená to, že se jim uvnitř nádoby něco nelíbí. Možná, je to přebytek potravy, proto trochu uberte. Možná nedostatečný přísun vzduchu, zkontrolujte, zda vlhkost ve vermikompostéru není příliš vysoká, zda má vermikompostér dostatek otvorů pro přísun vzduchu, případně je přidělejte.

Jak často mám vermikompostér čistit?

Doporučujeme vyčistit spodní díl po odebrání žížalího čaje a stejně tak patro po odebrání vermikompostu. Zvýšíte tím životnost vašeho vermikompostéru.

 

Většina vzniklých zádrhelů je řešitelná, zachovejte klid, časem a praxí se vše naučíte. Doporučujeme si vyhradit 1 až 4 týdny na naučení se a experimentování.

Otázky jsme sebrali a odpověděli na ně díky podpoře grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

A také Magistrátem hl. m. Prahy

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků