Žížalí čaj = superdrink pro vaše rostliny

Možná už jste tohle podivné slovní spojení zaznamenali a tušíte, že řeč bude o tekutém hnojivu, které můžeme získat při vermikompostování. K žížalímu čaji by se hodil marketingový slogan deodorantu Old Spice: „Důkaz místo slibů“, protože ten, kdo jednou žížalí čaj dopřeje svým truhlíkům či zahradě, pochopí, že dosud pěstoval pod své možnosti.

Co je žížalí čaj?

Když říkáme žížalí čaj, máme na mysli výluh, který vzniká samovolně při vermikompostování v interiérových vermikompostérech (ať už je to ten fešák s mezinárodní cenou za design nebo kyblíkový z workshopu). Tento výluh vzniká přirozeně a zcela logicky – zbytky od ovoce a zeleniny obsahují hodně vody a ta holt musí někam odtékat. Proto mají interiérové vermikompostéry vždy sběrnou nádobu, zpravidla úplně vespod, kam tato životadárná tekutina stéká. Mrkněte na reportáž o žížalím čaji a vermikompostování z Receptáře prima nápadů.

Není žížalí čaj jako žížalí čaj. Správně bychom měli pro samovolně tvořící se tekutinu v domácím vermikomostéru používat termín “výluh”. Některé zdroje uvádějí výraz “žížalí čaj”, tedy anglicky worm tea, a některé zdroje zase termín vermicompost tea pro tekuté hnojivo, které se vyrábí extrakcí pevného kompostu za určitých podmínek, podobně jako když louhujeme čaj. Dokonce i svojí barvou připomíná poctivý Earl Grey.

V čem je kouzlo žížalího čaje?

Slupky a odřezky od ovoce a zeleniny jsou plné vody. Ta se ve vermikompostéru uvolňuje a jak protéká skrze vermikompost, obohacuje se o nejrůznější živiny a enzymy. Složení a kvalita výsledného worm tea je samozřejmě ovlivněna skladbou vloženého bioodpadu. Rostliny a půda ocení žížalí čaj především proto, že:

  • zvyšuje odolnost rostlin proti suchu
  • podporuje růst rostlin
  • má regenerační účinky
  • chrání před chorobami a škůdci, proti plísním
  • podporuje květ a tvorbu plodu
  • obsahuje vyvážený poměr živin
  • obsahuje enzymy, vápník, hořčík, sodík a další

Žížalí čaj ocení každý, kdo pěstuje. Ať už máte jen pár pokojovek, rajčata na balkoně, okrasné truhlíky, nebo naopak pěstujete ve velkém na zahradě.

Jak dávkovat?

Žížalí čaj je opravdu silák, a proto je důležité jej ředit vodou, abychom rostlinky nespálili. Některé zdroje uvádějí poměr 1:1, jinde se zase setkáme s poměry 1:9 či 1:10 (žížalí čaj : voda). Sečteno, podtrženo: hlavně jej nařeďte! Aplikovat můžeme klasicky zálivkou z konvičky nebo rozprašovačem.

wormtea4

 

Kde mohu pořídit žížalí čaj?

Kdo má chuť nimrodit a poznat život žížal, může se pustit do vermikompostování a tím si zajistit přísun čaje neomezeně. Další možností je mrknout do mapy komunitních zahrad a kompostérů na www.mapko.cz, kde stačí oslovit někoho z vermikompostářů ve vašem okolí a zkusit požádat o vzorek žížalího čaje (nezapomeňte se domluvit na odměně, v mapě se směňuje obvykle za něco dobrého na zub např. kvalitní čokoláda, káva z pražírny, čaj, láhev dobrého vína atd.). Pořídit můžete také certifikovaný český žížalák Florium. Za jeho výrobou stojí český pár Šárka a David, kteří to dělají opravdu profi a s láskou, jejich hnojivo je výhradně z organických rostlinných zbytků.

florium_eshop florium_růst

 

Chci vědět víc o žížalím čaji

O žížalím čaji psala svoji diplomovou práci s názvem Charakteristika worm tea – kapalného produktu vermikompostování a perspektivy jeho následného využití Katka Klubalová z Přírodovědecké fakulty UK. Jsme rádi, že jsme mohli přispět 3 vzorky žížalího čaje do mlýna. Katka testovala složení a využití žížalího čaje a také použítí při hydroponickém pěstování. O žížalím čaji zde najdete opravdu hodně informací. Přehlednou rešerši najdete také v Katčině prvotině, bakalářské práci, kde nás zaujalo, že:

“Singh et al (2010) prováděl studii na jahodnících. Ukázalo se, že použitím worm tea jako postřiku na listy se rostlině prokazatelně zvětšila listová plocha o 10.1– 18.9 %, zvýšila se hmotnost sušiny jahodníků o 13.9–27.2 % a výtěžek plodů byl větší o 9.8–13.9 %. Tyto parametry byly srovnávány s kontrolou, kde listy byly stříkány pouze vodou.”

“Studie uvedená v Asian Journal of Plant Science také uvádí, že výluh z vermikompostu má nízkou konduktivitu (vodivost) ve srovnání s výluhem z klasického kompostu, to znamená, že worm tea má menší obsah rozpuštěných solí. Naopak výluh z vermikompostu má mnohem vyšší koncentrace dusíku a fosforu, což jen podporuje fakt, že je to výborné hnojivo [Carlos et al, 2008].”

Neváhejte zadat heslo “worm tea” do internetového vyhledávače. Určitě najdete mnoho anglických článků a videí jako je třeba tohle:

 

Svůj vermikompostér si můžete vyrobit jednoduše z plastových kbelíků z druhé ruky na workshopu, který pořádáme pravidelně v Praze, a nyní díky projektu “Třídit BIO je normální” také v regionech. Sledujte náš Facebook nebo přehled aktuálních workshopů, aby vám neunikly termíny. Pokud máte tip na místo, kde bychom mohli workshop uspořádat, neváhejte se nám ozvat na info@kokoza.cz.

Projekt “Třídit BIO je normální” je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

SFZP_CMYK_NEW

Zaujal Vás tento projekt? Sdílejte ho s ostatními!

Související články

Zpět na stránku článků